Julbord på Furuliden

Vårt julbord har lång tradition och vi tycker det är roligt att stoltsera med våra många egna sillinläggningar. Vi har samlat det godaste som Furuliden bjudit på under åren. Vi letar ständigt lokala delikatesser och använder bara de bästa råvaror. Hos oss kan ni vänta er allt som hör julen till och lite mer. Vi har flera vegetariska alternativ och erbjuder även vegansk jultallrik. Till julbordet kan vi även presentera vår egen snaps. Vi bjuder in till en stämningsfull jul i våra mysiga lokaler.

Pris 495:-
Barn 0-3 år 50:-, 3-10 år 25:-/år

Julbord serveras fredag– och lördagkväll från kl 18.00 och söndagar från kl 13.00, mellan den 23/11—15/12

Är ni ett sällskap som vill komma på andra tider hör, med oss.

Välkomna att boka!

Weekendpaket:

Julbord med övernattning i dubbelrum inkl frukostbuffé 995:-

Önskas boende i enkelrum tillkommer enkelrumstillägg 250:-

Julbord

Historia

Det äldsta julbordet härrör från vikingarnas midvinterblot.

Under 1900-talets början efterfrågades en allt mer perfekt jul, vilket även syntes på utvecklingen av julbordet. Husmodern lagade många smårätter som dekorerades och pyntades. Innan 1900-talet var lutfisk, dopp i grytan, sylta, julkorv och gröt de traditionella julrätterna, men under 1900-talets början började flera smårätter komma fram, såsom ägg, fisk och rödbetor.

Få av de rätter som i dag är populära åts under julen även innan 1800-talet. Få undantag är kalvsyltan och julkorven, medan julskinka, prinskorv, gravlax, ägghalvor med löjrom, sill, rödkålssallader och så vidare är senare julrätter. Julskinkan blev inte vanlig förrän under 1900-talet, eftersom skinkan, som kommer från en fin del av grisen, förr sparades till senare tillfällen. Istället serverades då ofta grishuvud. Under 1700-talet blev skinkan vanlig på vissa herrgårdar, men inte hos allmänheten. Flera av de gamla rätterna, som även inkluderar grisfötter, blir allt ovanligare på julbordet.

Fram till 1960-talet var smörgåsbordet och julsmörgåsbordet mycket olika rätter, men från 1970-talet övertog julsmörgåsbordet rätter från smörgåsbordet till exempel köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse. Under 1970-talet gick den separata jullunchen (med doppet i grytan och skinkan) och julmiddagen (med lutfisk och risgrynsgröt) ihop med julsmörgåsbordet, och doppet och lutfisken blev rätter på ett mycket stort julsmörgåsbord.

[Wikipedia]